Už se to blíží. První jarní den, jako první vlaštovka cyklistické sezóny, je tady téměř za měsíc. Kdo neholduje zimním sportům a toto období přečkával v jisté hibernaci, by si měl pomalu připravit formu. První kopec by ho totiž mohl nemile překvapit. Dnešní článek proto věnujeme způsobům obnovy fyzičky po zimě.

18. 02. 2015

Ochablé svalstvo, bolavá záda, dušnost při sebemenším pohybu jsou známkami několikaměsíčního nicnedělání a tělesné ztuhlosti. Je několik možností, jak začít své tělo a mysl opětovně trénovat k aktivitě.

Dopřejte si relaxační zónu

Je velmi těžké donutit se k samotnému začátku jakékoli pohybové činnosti. Tato neschopnost je přímo úměrná vlastnímu momentálnímu a taky mentálnímu obrazu světa. Začít musíme u duševní renesance. Naše mysl se už těší na teplo a sluníčko, ale popředí vnímání stále zastiňuje mlha, mráz a pochmurno. Nerovnováhu mezi očekáváním a skutečností je potřeba odbourat navozením reálného pocitu letních dní.

Ideálním luxusem, jenž můžete svojí mysli dopřát, je návštěva wellness. Pára je skvělým akcelerátorem a navíc pomůže v léčbě respiračních problémů způsobených sychravým počasím. Po nekonečných týdnech halení končetin do nejméně tří vrstev pocítí vaše klouby v sauně blaho. V infrasauně, jíž osobně nazývám “grilovačkou”, z vás opadnou kaluže škodlivých látek a tělo se prohřeje, stejně jako v létě u moře. Po nastartování přívětivé tělesné teploty se nechte hýčkat na masáži. Záda, krční páteř a nohy si zaslouží, aby jim někdo pomohl od blokace k uvolnění a rozhýbání. Čvachtání v tropické zátoce zastoupí půlhodinka ve vířivce. Mysl je nyní více otevřená fyzickému zdokonalování se.

Uveďte tělo do pohybu

Pokud máme za sebou bod jedna - navození duševní harmonie, hurá na další level, rozhýbání svalů a kloubů. Pro začátek není vhodné vrhnout se do toho tvrdě po hlavě, resp. po nohách nebo rukách. Hrozí bolestivé přetažení svalů, které by zcela zničilo nabitou energii z relaxačního předkola.

K jízdě na kole se dá například přirovnat plavání. U obou sportů nezatěžujeme klouby ani páteř žádnými dopady. Naopak při plavání pěkně protáhnete záda a posílíte mezilopatkové svaly, což se u cyklistiky neztratí. Samozřejmě i nohy dostanou zabrat. Začínejte pozvolna, zvyšujte počty bazénů a rychlost podle hlasu svého těla.

Dalšími počiny, které pomohou tělo připravit na hlavní sportovní sezónu, jsou bezesporu posilování a protahování. Před náročnou fuškou v posilovně preferujte raději individuální cvičení, kde si pojedete svým tempem. Jestli to bude doma, nebo v nějaké oficiální instituci, je jen na vás. V tomto směru je dobré využít overbally, velké gymnastické míče, gumičky, stepovací a balanční platformy. Před každým posilováním se nejdřív trochu zahřejte. Stačí pět minut aerobního cvičení nebo skákání přes švihadlo. Poté se protáhněte.

Nezapomeňte na nohy - čtyřhlavý a dvojhlavý stehenní sval, a také lýtkové svaly. Pokračujte se zády. Nikam nespěchejte a jednotlivým úklonům a protažením věnujte dostatek času. Vždy se z předklonu vracejte kulatými zády, obratel po obratli! Při protažení zdvihačů hlavy buďte velmi důslední a trpělivý. Jemnými pohyby, nikoli násilným tažením, docílíte požadovaného efektu. Nakonec zbývají ruce - zápěstí, lokty, paže, ramena. Všechny cviky je nejlepší provádět ve stoji roznožmo s mírně pokrčenými nohami v kolenou. Tím tolik nenamáháte bederní páteř.

Povaha posilování je velmi individuální a lze ji přizpůsobit zmíněným pomůckám. Jinak stačí podložka a hned můžete začít s posilováním přímých a šikmých svalů břišních, komplet nohou, rukou, zad a potažmo celého těla. Je samozřejmě lepší stupňovat zátěž a nedávat si na první hodině velké cíle. Po posilování opět celé tělo důkladně protáhněte.

Chůze, poklus, běh

Lehká zdravotní procházka není pro začátek vůbec špatná. Vyberte si přírodní terén a na beton raději zapomeňte. Běžně si ho užijete dost. Vyrazte do lesa, kochejte se probouzející se přírodou, relaxujte. Populárním se stal nordic walking. Chůze s holemi může být v jistých případech výhodou. Záleží na plánu cesty. Pro zdatnější jedince doporučujeme střídat chůzi s mírným poklusem. Aktivizujete více energie a snadněji se dostanete do formy. No a konečně, jestliže vám to klouby dovolí, ve vrcholné fázi přípravy na aktivní sportovní sezónu zkuste běh.

Závěrem

Na první projížďku na kole v novém roce se asi každý cyklista těší jako malé dítě. Tato chvíle je symbolem jara, tepla a pohybu. Nejlepší na tom ale je, že i to čekání si lze zpříjemnit trochou aktivity. A začít můžete hned. Stačí si dobít baterky a udělat plán, do něhož klidně zapojte celou rodinu. Ono takovéto přátelské pošťuchování a hecování je také k něčemu dobré.



© 2024 Jízdní kola Pavel Dočkal – Jízdní kola Prostějov

Vytvořeno pomocí WebLocalBusiness