Nabízí velkoměsta dostatečné uspokojení pro cyklisty? Má urbánní prostor potenciál se v tom rozvíjet? Jak využít život ve městech pro stmelení komunity “lidí na kolech”? Na všechny tyto otázky odpověděli už před pěti lety zakladatelé prvního Bajkazylu v Čechách.

09. 09. 2015

“Víme že bicykl, káva a hudba jsou perfektními médii komunikace.” Propojení cyklodílny, kavárny, kulturní scény, půjčovny kol a místa pro repasování dává smysl. Obohatí život v ulicích zájmem o pohyb a kulturu. Sblíží i inspiruje. Bajkazyl představuje cyklistiku jako alternativu městské hromadné dopravy. Chce změnit vnímání veřejného prostoru tak, aby si každý uvědomil, že je jeho aktivní součástí. Zakladatel Bajkazylu Martin Kontra ukazuje cestu. “Pořádáme originální akce (koncerty, veřejná kina, prohlídky, veřejné dílny, závody, guerilla gardening, bleší trhy) a ukazujeme sousedům, co všechno se dá na ulicích dělat. Organizujeme unikátní cyklojízdy, jezdíme po městě na kole.” Filozofie Bajkazylu ale sahá za hranice pouhého ježdění na kole. Jeho sociální dopad tkví v upozornění na problémy měst a zapojení místních iniciativ a organizací.

V Brně to už taky šlape

První Bajkazyl vznikl v Praze. Dnes jsou tam už tři. Proměnily opuštěná místa ve společenská centra. Tento model přejali s nadšením v Olomouci, a naposled také v další moravské metropoli. Neziskovka Ratolest Brno rozjela během léta provoz brněnského Bajkazylu na Dornychu. Rušné místo, kde se kdysi střídali nájemci heren a barů jako ponožky, zelo nyní dlouho prázdnotou. Ratolest otevřela Bajkazyl jako sociální podnik a zaměstnává v něm dlouhodobé klienty svých nízkoprahových center. Kvůli skvělé komunikaci, nadšeným fanouškům a nabitému programu získal prostřednictvím crowfundingové kampaně na Hithit.cz podporu ve výši 371 250 Kč. Díky tomu bude moci například vybavit prostory vlastním nábytkem a nářadím (doposud půjčené) a odzvučit sál pro koncerty.

Nám se myšlenka Bajkazylu líbí a rozhodli jsme se vám jeho atmosféru zprostředkovat na vlastních reportážních fotkách. Tímto se omlouváme za jejich kvalitu, ale věříme, že nedokonalost přidá na autenticitě.

 Bajkazyl Brno

U baru

 Bajkazyl Brno

Kredenc

Bajkazyl Brno

Dílna s posezením

Bajkazyl Brno

Ponk

Bajkazyl Brno

U baru II.

Bajkazyl Brno

Pivko

Bajkazyl Brno

Poslání



© 2024 Jízdní kola Pavel Dočkal – Jízdní kola Prostějov

Vytvořeno pomocí WebLocalBusiness