Tak jako v jiných situacích a při jiných aktivitách dbáme o svou bezpečnost a projevuje se u nás pud sebezáchovy, tak při jízdě na kole naopak někdy potenciální nástrahy podceňujeme. Přitom mohou být následky stejně fatální. Pojďme si zopakovat pravidla chování cyklistů na pozemní komunikaci a náležitosti povinné výbavy.

14. 05. 2015

Bezpečnostní vykřičníky pro jízdu na kole

Tak předně ještě než vyjedeme poprvé v sezóně, musíme myslet na to, že ohrožení číhá také v nezjištěném stavu kola. Je nutné zkontrolovat brzdy, řetěz, přehazovačky a utažení jiných šroubů. V tomto bodě odkazuji na náš článek Patero cyklisty před první vyjížďkou.

Rodiče, pozor!

Jako rodiče musíte dbát na bezpečnou jízdu svých potomků mladších 18 let. Všech se povinně týká ochranná přilba. V pozdějším věku už je to na zvážení každého, přesto je používání helmy doporučováno. Dospělí by také neměli na silnici pustit dítě do 10 let samotné, ale naopak zajistit doprovod osoby, které je minimálně 15 let.


Jediný případ, kdy je možné na jednom kole jet ve dvou, je přeprava dítěte mladšího 7 let osobou starší 15 let, a to pouze na sedadle určeném pro přepravu dítěte s pevnými opěrami pro nohy.

Děti do 10 let pouze s doprovodemDěti do 10 let pouze s doprovodem

Jak se má cyklista chovat podle zákona

I když se mnohé případy zdají jako zanedbatelný prohřešek proti zákonu, je to vždy jeho významné porušení, za které hrozí pokuta nebo i nějaký úraz.

Cyklista se musí vzdát jízdy bez držení řidítek. Netřeba dlouho opisovat, co se může stát. Možná je ale dobré připomenout to dětem v “tom blbém věku”, které mají tendenci dokazovat ostatním své nadpozemské schopnosti. Dále je zakázáno držet se za jízdy jiného vozidla, vést další jízdní kolo, ruční vozík nebo psa a jiné zvíře, a také předměty, které mohou znesnadnit řízení jízdního kola a ohrozit zbylé účastníky provozu. Takže plné nákupní tašky na obou stranách řidítek a na pochybném nosiči opravdu ne!

Značení cyklostezkyZnačení začátku cyklostezky

A teď něco, co vás možná překvapí. Pokud vede vedle silnice souběžná stezka nebo jízdní pruh pro cyklisty, je cyklista povinen jet na nich, nikoli na silnici. A k tomu ještě jednotlivě za sebou. Na přechodu se semafory, kde je zřízen pruh pro cyklisty, musí cyklista kolo vést vedle sebe. Obvykle na to upozorňuje modrá příkazová značka “Cyklisto, sesedni z kola.” Bohužel to málo kdo dodržuje, a proto může být zajištění těchto předpisů ošetřeno pokutou - na místě až 2 000 korun, ve správním řízení až 2 500 Kč. To samé platí i za jízdu po chodníku a za chybějící součást povinné výbavy.

Povinná výbava jízdního kola

Také technické požadavky na jízdní kolo jsou dány platnými právními předpisy. Jde o přílohu č. 13 k vyhlášce č. 341/2002 Sb.

Odrazky a světla

Každé kolo musí povinně obsahovat sadu odrazek různých barev, takže si to probereme podrobněji. Začneme přední bílou odrazkou umístěnou nad přední pneumatikou. Na špicích kol musí být umístěna aspoň jedna oranžová odrazka z každé strany. Na obou stranách pedálů nesmějí chybět opět oranžové odrazky. Zadní povinná odrazka je červená.
Odrazky z povinné výbavy mohou být nahrazeny odrazovými materiály stejných vlastností na oděvu nebo obuvi, tedy známými reflexními prvky.

Za snížené viditelnosti musí cyklista použít svítilny, vepředu bílou, vzadu červenou. Pokud je vozovka dostatečně osvětlená, mohou světla svítit přerušovaně.

Zvonek do povinné výbavy nepatříZvonek do povinné výbavy nepatří

Další technické nutnosti

Jízdní kolo by mělo být vybaveno dvěma na sobě nezávislými účinnými brzdami, to je asi nejdůležitější. Příloha obsahuje ještě body k zakončení řidítek, ovládacích páček brzd a matic nábojů, ale to už je spíš pro samotné výrobce kol. Ostatně všechny podrobnější specifikace v příloze najdete, takže kdo se zaměřuje na detaily, přijde si na své.

Závěrem

Možná si říkáte, že připomínat pořád dokola nějaké povinnosti je zbytečné. Jenže se to vyplatí. Ať už myslíte na zachování svého zdraví nebo neochuzenou peněženku, myslíte správně. A my jsme za vás rádi. Nezapomínejte ale, že i dnes tak populární koloběžky jsou považovány za dopravní prostředek, na který se vztahují stejné předpisy. Takže kdo tak ještě neučinil, hurá vytunit si svou kolobrndu podle zákona.



© 2024 Jízdní kola Pavel Dočkal – Jízdní kola Prostějov

Vytvořeno pomocí WebLocalBusiness