Znáte ten pocit, kdy slunce hřeje už od rána, vzduch je nasátý vůní šeříku, všude bzučí pilné včely a ještě k tomu je sobota? Ideální podmínky na pěknou vyjížďku. A tak se stalo. Výlet byl pojat ležérně sportovně, délka trasy cca 45 km, žádný spěch, ale cíl byl. Vyjížďka do Terezského údolí.

19. 04. 2014

Obkroužíme Kosíř

Vyjeli jsme si s přáteli na trasu, jež by se dala nazvat “objížďka Kosíře”. Vyrazili jsme po cyklostezce z Prostějova do Smržic, odtud po silnici kolem Čelechovic přes Kapli do Slatinic. Ve Slatinicích, 10 km za startovacím bodem, se vyskytlo hned několik možností prvního občerstvení. Nevěřili byste, ale toto ani ne dvoutisícové lázeňské městečko nabízí v sezóně 5 hospůdek, 2 cukrárny a vinný sklípek. A možná i další. Byli jsme však ještě svěží, a tak jsme jeli dál přes Drahanovice do Náměště na Hané. Protože jsme všichni měli crossová kola, chtěli jsme si užít i trochu přírodního terénu. Terezské údolí, nejkrásnější právě na jaře, nám zmíněné přání splnilo. V Náměšti jsme se vydali nahoru k zámku, na “kruháči” doprava po červené, žluté a tuším i zelené značce.

zdroj: foto.mapy.cz

Naproti zámku jsme objevili slunnou zahrádku Zámecké restaurace a to už jsme neodolali. Vývar a pivo bodly. Po mini-obědě jsme pokračovali dál směrem k amfiteátru, kudy jsme pod kopcem vyjeli z oploceného areálu.

Naučně a pohodově Terezským údolím

Pak už to byla hračka. Napojili jsme se na naučnou stezku Terezské údolí - Laškov a podél říčky Šumice jsme si užívali přírodní rezervaci plnými doušky. Okolí je opravdu uhrančivé. Rozkvetlé louky, nad nimi hluboké lesy, bažiny a řeka. Trasu lemují naučné tabule, lavičky, lesní pramen, tradiční stará hájenka (tichá závist) a dokonce i “nora” pod stromy, lesní obydlí skromného člověka. Opravdu by mne zajímalo, jak to vypadá v interiéru. Zvenku je to celkem vymakané.

zdroj: mistopisy.cz

Severozápadně od Kosíře

Cesta Terezským údolím má asi 7 km a vyjede se na kraji Laškova. V místní hospodě na rohu hlavní křižovatky lze podle tabule ukojit žízeň Litovlí a Svijanským mázem. V Laškově jsme se dále orientovali na Konici, ale pod kopcem v Kandii jsme to otočili doleva. Následoval Pěnčín, dlouhá stoupající cesta, která naštěstí rychle vedla do Čech pod Kosířem. Tam jsme zastavili na zahrádce místního penzionu a uvítali Svijany, které jsme před tím vynechali. Úchvatný výhled na Kosíř, čerstvý vzduch a studená jedenáctka dělá divy. Ani se nám nechtělo zvedat. Nakonec jsme to přes Služín, Stařechovice, Kostelec zvládli a po cyklostezce se vrátili zpět do Prostějova.

Se zmíněnými přestávkami to byla pětihodinová, celkem nenamáhavá cesta, která za projetí určitě stojí. Tak na co ještě čekáte?



© 2024 Jízdní kola Pavel Dočkal – Jízdní kola Prostějov

Vytvořeno pomocí WebLocalBusiness