Tak jako ve známé písničce Jirky Macháčka, můžete se také vy vydat cestou necestou. Říkáte si, jak by mohl cyklista jet mimo jakoukoli cestu? Ne, nejedná se o žádný sci-fi šlapací eroplán, ale o zcela obyčejný Bikeboat, se kterým cestování na kole rychle proměníte v dobrodružnou plavbu po Baťově kanálu.

01. 09. 2014

Baťák

..neboť usplavněním Moravy přiblížíme se k uskutečnění spojení tří největších středoevropských řek Labe, Dunaje a Odry,” zněla průkopnická myšlenka Tomáše Bati. A kdo tehdy nevěřil, že by se vodní cesta mohla proměnit v zázemí pro přepravu zboží, osob a paliva, hluboce se mýlil. Na české trase dlouhé 52 km, vedoucí z Otrokovic do Rohatce (dále pokračuje Baťův kanál ještě pár kilometrů do slovenské Skalice), se dnes lze plavit po Moravě a uměle vyhloubených kanálech s několika plavebními komorami, jezy a přístavišti, zcela běžně. Baťův kanál je nyní sice vyhledáván hlavně pro vodní turistiku, na své si ale přijdou také cyklisté.


zdroj: batacanal.cz

Kolem Baťáku se lemuje páteřní cyklostezka dlouhá více jak 80 km, na kterou navazují další stezky a trasy v okolí, včetně Moravských vinařských stezek. Je to ideální místo k trávení dovolené s dětmi, protože se zde nedočkáte téměř žádného křížení s motorovou dopravou. Pohodlí zaručí také asfaltový povrch.

Cyklisto, naloď se!

Pro milovníky cyklistiky a současně náruživé badatele neznámých míst jsou na Baťáku k dispozici hausbóty a Bikeboat. Návštěvníci mohou vyjet na delší výlet a zpátky se svézt i s kolem na Bikeboatu nebo mohou v závislosti na jízdním řádu kombinovat plavbu a jízdu. Výchozí orientační bod je město Strážnice, odkud Bikeboat v sezóně každodenně vyplouvá. Jízdní řád je flexibilní a přizpůsobí se potřebám cestujících. Plavbou na lodi si můžete cyklistický výlet zpestřit do Petrova, Sudoměřice nebo Skalice. Ceník nalodění je příznivý a výhodně vyjde také zpáteční jízdenka. Kolem Strážnice, jež sama o sobě nabízí mnoho zajímavostí k vidění, se můžete napojit na řadu cyklotras.

Óda na Strážnici

Když už jsme to nakousli, nenecháme si hlavní lákadla pro sebe. Mimo to, že jde o vinařskou obec se stále “živým” folklórem (Mezinárodní folklórní festival, Vinobraní, aj.), tradice na vás dýchne také se “statických” památek.

Určitě doporučujeme navštívit zdejší skanzen - Muzeum vesnice Jihovýchodní Moravy, kde se slovo “lidový” skloňuje ve všech pádech. S pomocí výkladů studentů v dobových krojích a názorných ukázek tradičních řemesel se rázem dostanete o století zpět.

Za zmínku stojí také zámek ve Strážnici a nádherný zámecký park s platanovou alejí a přírodními amfiteátry. Při toulkách malebným městem se můžete dostat do židovských uliček, zvaných Stínadla. V těsné blízkosti se nachází i židovský hřbitov a synagoga.

A na závěr, nejlepší vizitku o místu, kam se rádi vracíte, přece dělají lidé. Obyvatelé Strážnice patří k těm nejmilejším lidem, jaké můžete v Česku potkat. Jsou pohostinní, dobromyslní a rádi mezi sebe přijímají nové tváře. Za pár dnů si tu připadáte jako doma, v okolí svých nejbližších.



© 2024 Jízdní kola Pavel Dočkal – Jízdní kola Prostějov

Vytvořeno pomocí WebLocalBusiness